Hakuohjeita hanketuille

Kenelle Leader-rahoitusta myönnetään?

Rahoitusta myönnetään maaseudun yhteisöille kuten yhdistyksille, säätiöille sekä mikroyrityksille (max. 5 htv) ja kunnille kehittämiseen ja investointeihin maaseuturahastosta. Rahoitettavien hankkeiden tulee toteuttaa paikallista kehittämisstrategiaa huomioiden paikalliset rahoituslinjaukset.

Millaisiin asioihin Leader-rahoitusta voi saada?

Tutustu tukimuotoja esitteleville alasivuille alla olevista linkeistä:

Milloin Leader-rahoitusta voi hakea?

Rahoituksen haku on jatkuva, mutta hakemukset käsitellään hakujaksoittain. Leader-rahoitusta haetaan sähköisen Hyrrä-järjestelmän kautta. Paperihakemuksia ei tällä rahoituskaudella enää hyväksytä. Hyrrää ylläpitää Ruokavirasto.

Lue lisää rahoituskaudesta 2023 – 2027 : https://www.ruokavirasto.fi/tuet/uutiset/maaseudun-yritys–ja-hanketukien-haku-on-alkanut-hyrra-asiointipalvelussa/

 

Miten ideasta hankkeeksi?

1 - 2
Valmistele hanketta: ideoi, parasta ja etsi tietoa!
3 - 4
Tee hankehakemus!
5 - 6
Odota päätöstä!
    1. Tutustu Elävä Kainuu Leaderin paikalliseen kehittämisstrategiaan: löytyykö sieltä teemoja, joihin hankeideasi sopii?

    2. Kun olet ensin miettinyt hankeideaa yksin tai porukassa, ota yhteyttä Elävä Kainuu Leaderin henkilöstöön, niin selvitetään onko ideasta hankkeeksi vai täytyykö sitä vielä jalostaa.

      Pohdi jo tässä vaiheessa, miten hankkeen tulokset jäävät elämään hankkeen päättymisen jälkeen! Voisivatko hankkeen opit ja oivallukset hyödyntää myöhemmin myös muita hakijoita? Miten tietoa hankkeen toiminnasta ja tuloksista saisi levitettyä, millaista laajempaa vaikuttavuutta hankkeella voisi olla?

    3. Tee päätös hankkeen hakemisesta; yhdistyksiltä ja yhteisöiltä tarvitaan hallituksensa virallinen päätös Leader-tuen hakemisesta, (pöytäkirjaote tarvitaan liitteeksi)

      Tutustu Hyrrä-palveluun:

        • Varmista, että edustamasi yhdistyksen tiedot ja allekirjoitusoikeudet ovat  PRH:n rekisterissä ajantasaiset.
        • Voit asioida edustamasi yhdistyksen tai yhteisön puolesta, jos sinulla on tarvittavat Suomi.fi-valtuudet.
        • Hyrrään kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mo­bii­li­var­menteella tai sähköisellä henkilökortilla.

      Kun olet ollut yhteydessä henkilöstöömme, voit alkaa laatimaan Hyrrässä sähköistä hankehakemusta budjetteineen ja liitteineen. Valmiin hakemuksen allekirjoittaa ja lähettää käsittelyyn allekirjoitusoikeudet omaavat henkilöt (tai henkilö).

      Huomioi, että mitään hankkeeseen liittyviä toimia kuten hankintoja ei saa tehdä ennen hakemuksen vireilletuloa, josta Hyrrä lähettää hakijalle automaattisen viestin. Vireilletulon jälkeen hankkeen toteuttamisen voi aloittaa omalla riskillä. Ilmoitus hankkeen vireilletulosta ei ole virallinen rahoituspäätös.

    4. Hakemuksen lähettämisen jälkeen voit saada ilmoituksen täydennyspyynnöstä, johon tulee vastata pyydetyssä ajassa.

    5. Elävä Kainuu Leaderin hallitus käsittelee hakemuksen kokouksessaan hakujaksottain, pisteyttäen hakemuksen valintakriteereitä käyttäen sekä hyväksytyn käsittely ja arviointiprosessin mukaisesti. Hallitus antaa lausunnon eli Leader-ryhmän päätöksen hankkeesta Kainuun ELY-keskukselle.

    6. Kainuun ELY-keskus tekee hankkeeseen laillisuustarkastelun ja virallisen rahoituspäätöksen. Tutustu rahoituspäätökseen huolella. Myönteisen rahoituspäätöksen saajille pidämme aloituspalaverin, jossa ohjeistamme hankkeen toteuttamista.

Hankesuunnitelman sisältö

Hankesuunnitelmaan on sisällytettävä kehittämistarpeet, hankkeen tavoitteet ja niiden saavuttamiseksi tarvittavat toimet, toteutumisen arviointiperusteet ja arvio toteutusajasta sekä kuvaus kestävän kehityksen huomioon ottamisesta. Hankesuunnitelmasta on lisäksi käytävä ilmi hankkeen toteutustapa, tukimuoto, hankkeen tavoiteltavat tulokset ja vaikutukset.

Hankesuunnitelmassa on oltava kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma. Kustannusten ja rahoituksen osalta hankesuunnitelmassa on oltava tiedot kokonaiskustannuksista, kokonaisrahoituksesta ja kustannusten eritelmät. Jos tuen lisäksi vaadittavaan muuhun rahoitukseen sisältyy yksityistä rahoitusta, sen osuus on eriteltävä. Hakijan on ilmoitettava kustannusmalli, jota hakija haluaa käytettävän silloin, kun kustannusmalli on valittavissa. Lisäksi hakijan on esitettävä hyväksyttävä selvitys niistä jakoperusteista, joiden mukaan kustannukset kohdennetaan suoraan tai laskennallisena osuutena tuetun toiminnan ja hakijan muun toiminnan kustannuksiksi.

Hankesuunnitelmassa on esitettävä, miten hankkeen valmistelussa on otettu huomioon jo aikaisemmin julkisella rahoituksella rahoitetuista hankkeista saadut vastaavaan tai siihen läheisesti liittyvään toimintaan myönnetyn tuen tulokset. Lisäksi hankesuunnitelmassa on esitettävä, miten hankkeen tuloksena syntyvää toimintaa jatketaan hankkeen päättymisen jälkeen.

Tukihakemukseen tai hankesuunnitelmaan lisäksi:

  1. selvitys hakijan toiminnasta, hakijan organisaatiosta ja taloudellisesta tilanteesta sekä hankkeen toteuttamiseen käytettävistä henkilö- ja muista voimavaroista
  2. hankkeen sisältö ja kohderyhmä
  3. mahdollinen tuen siirtäminen (esim. yritysryhmähankkeissa)
  4. hankkeen toteuttamiseen osallistuvat tahot, toteutus- ja rahoitusvastuut ja tarvittavat sopimusjärjestelyt
  5. arvio hankkeen tuloista
  6. kuvaus hankkeen etenemisestä ja sen tuloksista tiedottamisesta ja raportoinnista.

Valmistelurahan hakemukseen ja pienhankkeen hakemukseen tulee sisältyä kohtien 1, 2 ja 4 tiedot.

Rakentamista koskevaan suunnitelmaan on liitettävä:

  1. pääpiirustukset
  2. erikoissuunnitelmat, joilla on merkitystä hyväksyttävien kustannusten arvioinnissa
  3. rakennusselostus
  4. rakennusselostukseen perustuva kustannusarvio tai -laskelma.

 

Talkootyö hankkeissa

Vastikkeeton työ eli talkootyö voidaan hyväksyä kustannukseksi yleishyödyllisissä investoinnissa ja kehittämishankkeessa. Vastaava summa on rahoituslaskelmassa yksityisrahoitusta. Vastikkeetta tehdyn työn arvona pidetään 20 euroa tunnilta työntekijää kohden. Henkilön vastikkeetta tehdyn työn arvoon sisältyy myös tavanomaisten pienkoneiden käyttö. Jos vastikkeetta tehty työ tehdään traktorilla tai muulla vastaavalla työkoneella, työkoneen käyttämisen arvoksi luetaan lisäksi 40 euroa käyttötunnilta.

Esimerkiksi, jos tuen osuus hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista on 65 %, yksityisrahoitusta tarvitaan 35 %. Yhdistysten hankkeissa yksityisrahoitus voi olla kokonaan talkootyötä.

Lisätiedot sekä hankehakemuksen liitteeksi tarvittava lomake löytyvät täältä:
https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maaseudun-palvelut-ja-elinkeinojen-kehittaminen/ohjeita-hankkeen-toteuttajalle/talkootyo/

 

Kustannusmallit hankkeissa

Kun teet hankkeesi kustannusarviota, voit valita hanketyypistä riippuen kustannusmalliksi laskennalliset kustannukset 19 %, laskennalliset kustannukset 40 % tai tosialliset kustannukset. Maksutavaksi voit valita kustannusperusteisen tai tuotosperusteisen. Osassa hanketyyppejä kustannusmallia ja tuen maksutapaa ei voi valita, vaan ne on ennalta määritelty.

Ohjeet: https://www.ruokavirasto.fi/tuet/maaseudun-palvelut-ja-elinkeinojen-kehittaminen/ohjeita-hankkeen-toteuttajalle/kustannusmallit-ja-tuen-maksutavat/

 

Väliaikaisrahoitus hankkeille

Toiminta-alueemme kunnat myöntävät ns. siltarahoitusta eli väliaikaisrahoitusta yhdistyksille hankkeen toteuttamisen ajaksi. Tällä on tarkoitus kannustaa ja turvata erityisesti pienten yhdistysten osallistumista erilaisiin kehittämis- ja investointihankkeisiin.

Kyse ei ole avustuksesta, vaan kunta myöntää väliaikaisrahoituksen korottomana lyhytaikaisena lainana, jonka yhdistys maksaa takaisin kunnalle viimeistään silloin, kun hankkeen loppumaksatus on valmistunut ja yhdistys on vastaanottanut viimeisen maksatuserän hanketuesta. 

Ota yhteyttä omaan kuntaasi, kun valmistelet hankettasi ja tarpeena on väliaikaisrahoitus. Myönteinen päätös tarvitaan tukea haettaessa. 

 
 

Kustannusperusteisen tuen kustannusten kohtuullisuuden arviointi

Kustannusten kohtuullisuuden arvioinnissa voidaan käyttää viitekustannuksia, ellei kyseessä ole julkinen hankinta.  Jos viitekustannuksia ei ole käytettävissä, tuen hakijan tulee toimittaa vähintään 3 000 euron suuruisissa hankinnoissa selvitys tavanomaisesta hintatasosta, riittävä määrä (esim. 3 kpl) tarjouksia tai muu selvitys, jonka perusteella kustannusten kohtuullisuus on mahdollista arvioida. Tavanomaisella hintatasolla tarkoitetaan tavaran- tai palveluntoimittajien yleisesti käyttämiä hintoja.

 

 

Lait ja asetukset ohjaavat Leader-rahoitusta

Leader-rahoitusta ja -hanketoimintaa ohjaavat erinäiset lait, asetukset ja ohjeet. Tutustu halutessasi myös näihin:

Kun suunnittelet hankettasi

Ole yhteydessä Elävä Kainuu Leaderin henkilöstöön jo idean alkuvaiheessa soittamalla tai laittamalla suunnitelmastasi taustatietoa sähköpostitse osoitteeseen toimisto@kainuuleader.fi